TÜRKİYE GENELİ

KORONA VİRÜS VERİLERİ

VAKA: 0
AKTİF VAKA: 0
ÖLÜM: 0
İYİLEŞME: 0

TÜRKİYE VE DÜNYA ÜZERİNDE KORONA VİRÜS VERİLERİ İÇİN

Ana Sayfa Gündem 8 Eylül 2021

Çalışanları A101’deki skandalları anlattı

Çalıştığı süre boyunca son kullanma tarihi yaklaşan ürünlerin satılması için zorlandığını belirten Özer, satılmayan ürünleri işçilerin kendi cebinden ödediğini söyledi…

Mağaza Market-Sen üyesi Nergiz Özer çalıştığı şubelerte yaşadıklarını anlattı. Özer, 3 yıl boyunca A101’de çalıştığını ve en çok mobbinge maruz bırakıldığını söyledi. Agit Elçi ise engelli kadrosunda çalışmasına rağmen kötü koşullarda çalıştırıldığını söyledi.

“SON KULLANMA TARİHİ YAKLAŞAN ÜRÜNLER SATILMAYINCA PARASINI İŞÇİLERDEN İSTEDİLER”

Çalıştığı süre boyunca son kullanma tarihi yaklaşan ürünlerin satılması için zorlandığını belirten Özer, satılmayan ürünleri işçilerin kendi cebinden ödediğini söyledi. Çalınan ürünlerin parasının da çalışanlardan istendiğini söyleyen Özer, “Kamera kayıtlarına rağmen ‘Siz yaptınız, siz ödeyeceksiniz’ dediler” şeklinde ifade etti.

Yaşanan tüm haksızlıklara göz yummak zorunda kaldıklarını belirten Özer, bölge sorumlusu ve satış müdürleri tarafından “Yapmazsanız farklı bir kodla iş çıkışınız olur” şeklinde defalarca tehdit edildiklerini söyledi.

“ENGELLİ OLMAMA RAĞMEN AĞIR KOŞULLARDA ÇALIŞTIRDILAR”

A101’de engelli kadrosunda çalıştığını söyleyen Agit Elçi, palet çekme gibi ağır koşullarda çalıştırıldığını ve işçilerin kötü muameleye maruz bırakıldığını belirtti. Elçi ayrıca, depodan eksik gelen ürünlerin parasının işçilerden alındığını ifade etti.

Kamera kayıtlarında olmasına rağmen 1.600 lira değerinde bir ev robotunun sırf depodan gelmemesi üzerine bir A101 işçisi arkadaşının hırsızlıkla suçlandığını ve tehdit edildiğini söyleyen Özer, arkadaşından önce savunma istendiği sonrasında ise işçinin tüm tehditlere rağmen ev robotu ücretini ödememesinin ardından işten çıkarıldığını söyledi.

YOLTV’de geçen bir habere e göre isstifasını vermeden önce kendisine “Zaten istifasını vermese farklı bir kodla çıkaracaktık.” denildiğini belirten Nergiz Özer, “Elime bir tane su bile alsam ‘bu kız bu suyu ödememiştir’ şeklinde hırsızlık damgasını vuruyorlar. O yüzden başka yerde çalışmamıza engel oluyorlar.” dedi.

A101’de yaşadıklarına işçilerin itiraz ettiğini belirten Agit Elçi, işverenin ‘Avukatlarımız sağlam‘ şeklinde tehdit ettiğini söyledi. Engelli olmasına rağmen ağır koşullarda çalıştırıldığını söyleyen Elçi, ağrılarından ötürü şu an çalışamadığını belirtti. İşçilerin birlik ve beraberlik içinde olacağını söyleyen Elçi, “Haklarımızı alacağız” dedi.

“RÜŞVETE BİREBİR ŞAHİT OLDUM”

Rojda Aslan’ın A101’deki rüşvet iddialarını sorması üzerine iddiaları doğrulayan Özer, birebir şahit olduğunu söyledi. Özer iddialara yönelik Denetmen yanımdaydı. Bu mağazanda eksik, şu mağazanda eksik. Bunları getir, fotoğraf çekeyim denetimin yüksek gelsin dedi. Mağaza sorumlum da oradaydı. O da göz yumdu. Mağaza denetimine hak etmediği halde 95 verildi.” dedi.

Ciroların düşük olduğu zaman tehdit edildiklerini ve suçlandıklarını belirten Elçi, sorumluların kendilerine “Müşterilerle muhabbetiniz kötü. Suçlu sizsiniz” dediğini aktardı.

“HASTALANDIĞIMIZDA RAPOR ALMAK YASAKTI”

Pandemide 3 ay boyunca full çalıştığını ve hastalanmasına rağmen işe gittiğini belirten Özer, hastalandıklarında bile rapor almamaları gerektiğinin ve aldıkları taktirde işten atılacaklarının dayatıldığını söyledi.

10 günlük rapor aldığı süreçte ise sorumlusu tarafından her gün arandığını söyleyen Özer, işe gitmediği taktirde işten atılmakla tehdit edildiğini belirtti. Aynı tehditlere kendisinin de maruz bırakıldığını söyleyen Elçi, belindeki rahatsızlık için aldığı 5 günlük raporun reddedildiğini ve işe gitmediği taktirde işten atılacağının kendisine bildirildiğini söyledi.

Mağaza Market-Sen ile birlikte mücadele etmesinin ardından umutlu olduğunu belirten Özer, “Bu zinciri kırmak istiyorum. Biz olmasak bu marketler bu kadar ciro yapmazdı” dedi. Mahkemede haklarını alacaklarını belirten Elçi de “Bu zinciri kıracağız. Ne yaparlarsa yapsınlar biz adalete güveniyoruz.” dedi.

Sendikaları olmanın önemine değinen Özer, sendikalaştıktan sonra mahkemeyi kazanma umudunun arttığını söyleyerek Mağaza Market Sen’e teşekkür etti.