TÜRKİYE GENELİ

KORONA VİRÜS VERİLERİ

VAKA: 0
AKTİF VAKA: 0
ÖLÜM: 0
İYİLEŞME: 0

TÜRKİYE VE DÜNYA ÜZERİNDE KORONA VİRÜS VERİLERİ İÇİN

Ana Sayfa Gündem 31 Ağustos 2021

İnstagram Kullanıcılarının Dikkatine

Son zamanlarda internet korsanları ve sosyal medya tacirleri instgram hesaplarını hedef almaya başladı. Peki neden instgram hesaplarını hedef alıyorlar? Hedef aldıkları instagram hesaplarını nasıl çalıyorlar (Hackliyorlar) ? İşte cevabı haberimizde.

Sosyal medya platformu İnstagram’ın ticari araçlarının gelişmesi, İnstagram hesaplarını internet korsanlarının hedefi haline getirdi. Peki bu internet korsanları insanların instagram hesaplarını neden çalıyor amaçları ne?

Takipçisi yüksek olan instagram hesaplarını çalıp, daha sonrada hesap sahihi ile iletişime geçip, hesabını kurtaralım ama bunu ücret karşılığında yaparız diye teklinde bulunup, para karşılığında hesabı sahibine geri iade ediyorlar. Oysa hesap kurtardıkları yok çaldıkları hesabı parayla geri veriyorlar.

Aynı şekilde çaldıkları hesapların isimlerini bilgilerini değiştirip,  e ticaret , haber  v.b. işler yapan kişilere satıyorlar.

İnstagram hesaplarını nasıl çalıyorlar? İnstagram Hesabı Nasıl Çalınır?

Öncelikle İnstagram Help, İnstagram Support , İnstgram Copyright Manager, İnstagram Security and Privacy ( İnstagram Yardım, İnstagram Yardım , İnstagram Telif Yönetimi, İnstagram Güvenlik ve Gizlilik) şekilde isimlerle hesaplar açıyorlar. Sonrada gözlerinle kestirdikleri kişiye mesaj gönderiyorlar. Gönderdikleri mesaj  kişinin profilindeki davranış ve paylaşımlara göre değişiyor. Mesela içerik üreticileri video paylaşanlara telif hakları ile ilgili bir mesaj gönderiyorlar.

İçerik üreten Devamlı video paylaşan bir kullanıcıya; “Merhaba Sayın  İnstagram Kullanıcısı, Hesabınızdaki bir gönderi telif hakkı nedeniyle bir üretici tarafında bildirildi. Telif hakkı ihlalinin yanlış olduğunu düşüyorsanız aşağıdaki bağlantıdan hesabını doğrulayın, yada itiraz edin ” v.b. şekilde bir mesaj gönderiyorlar. Mesaj gönderdikleri kişide (Sizler) o linki tıkladığınızda karşınıza instagram giriş ekranı geliyor. Devam edebilmeniz için hesabınızı doğrulamanız gerekiyor, hesabınızı doğrulamak için lütfen kullanıcı adı ve şifrenizi girin diyerek  Sizden kullanıcı adı ve şifrenizi girmenizi istiyor. Sizde bunu gerçek zannedip kullanıcı adı ve şifrenizi girdiğiniz zaman sizi normal istagram ana sayfasına gönderiyor ve  kullanıcı adı ve şifreniz de size o mesajı gönderen kişiye gidiyor. Çünkü o kullancı adı ve şifre girdiğiniz kısım insgtagram giriş bölümüne bire bir benzetilmiş  forumdur diğer adı ile  Kensinlikle instagram ile bir alakası yoktur, Phishing (Yemleme) dediğimiz bir yöntemdir. Biraz web bilgisi olanlar zaten mesajla gelen linkin İnstagram’ın linki olmadığını uydurma bir link olduğunu anlar.

Eğer olursa sizlere de böyle bir mesaj gelirse, yada işte hesabına şu konumdan girildi eğer sen değilsen hesabını güvene al doğrula v.b.  kesinlikle mesajdaki linki tıklamayın ve direk mesajı silin.

Çünkü Twitter, Facebook, İnstagram, Telif hakları olsun, politika ihalleri, yada güvenlik güncellemeleri gibi durmuları  hiç bir zaman kullanıcıya özel mesajla bildirmez. Hiç bir zaman kullanıcı ile özel mesaj kısımından mesajlaşmaz bazı istisnai durumlar hariç.

Bu istisnai durumlarda normal kullanıcılar için değildir, Developerler  ve Ajanlar (Biz Geliştiriciler, Reklam Ajasnları, Reklam Veren Kullanıcılar) içindir.

Daha önce benim hesabımı çalmak için gönderdikleri mesajın ekran resmi. Gelen mesajın gerçekten instagram tarafında gelmediğini resim üzerinde detaylı olarak anlattım. Resimde 2 ve 3 nuaraya bakın linklerin instagramla uzaktan yakından alakası yok.

Ali Hıdır DİNÇER
Web Developer